MUMIJO IŠSAMIAI (su nuorodomis)

MUMIJO (Shilajit) arba šiladžitasMumijo (shilajit)

Mumijo,  kitaip dar vadinamas šilaitu (shilajit) yra viena iš labiausiai saugomų Tolimųjų Rytų paslapčių. Tai retai randamas augalinės kilmės mineralas, sukurtas formuojantis tik 6 kalnų grandinėms visame pasaulyje. Priežastis, dėl kurios ši paslaptis taip ilgai buvo slepiama nuo Vakarų, greičiausiai slypi tame, kad jos pasiūla yra ribota. Vakariečiai per pastaruosius penkerius metus atvedė Shilajit tiesiai į sveikatingumo rinką, o kanapių pramonė su šia stebuklinga substancija susipažino 2018 m.

Mumijo paprastai randamas kalnuotų regionų kalnų plyšiuose ir urvuose dideliame aukštyje. Aukščiausios kokybės Shilajit (Mumijo) yra kilęs iš Altajaus ir Himalajų kalnų; abu kalnai yra įspūdingai aukšti ir giliai įsiskverbę į vietinę kultūrą. Altajaus Shilajit kilmės vietoje yra vadinamas mumiyo, mumijo, mumie, myemu, momio arba mumio (kas reiškia „gelbėti ar išsaugoti kūną“), bei randmas to patie pavadinimo kalnuose, kurie driekiasi nuo vakarų Sibiro lygumos iki Gobio dykumos, žemiau Mongolijos.

Geriausias Altajaus mumijo yra surinktas Sibire, toje Altajaus kalnų kalnų pusėje, kuri beveik nebuvo paliesta žmogaus. Mumijo paprastai renkamas 10000–14000 pėdų aukštyje. Aukščiausias Altajaus taškas yra Belukhoje, yra 14783 pėdų. Lab:Nature savo produkcijoje naudoja tik aukščiausios A ketegorijos shilajit, gautą iš Sibiro Altajaus kalnų, iš vietų netoli Mongolijos ir Kazachstano sienos maždaug 49,846206, 87.662596 arba 49.846206, 87.662596 kooredinačių.

Mumijo susidaro per labai ilgą laiką. Tai yra mikrobinių augalų, kurie buvo spaudžiami uolienų, per ilgą amžių degradavimo vaisius, dar žinomas kaip „juodasis Ajuverdos auksas“ (Ajurveda orientuota į kūno pusiausvyros atkūrimą, subalansuojant protą, kūną ir dvasią). Kai Altajaus uolos įkaista (iš kur gaunamas mūsų Shilajitas), šis “juodas auksas” išsiskiria iš plyšių. Tada jis surenkamas ir, prieš naudojant jį kaip sveikatos papildą, filtruojamas, kad būtų pašalinti visi nešvarumai bei nereikalingos medžiagos, bei išgryninamas.

Shilajit (vietiniu pavadinimu “mumijo”) spektrinės analizės mineralinių komponentų sudėtis:

 

Elementai

%

Šiaurės Osetija

Zeravsanskin'o zona

Vladika-ukazas

Buron

Kislat'o pavyzdys 506

Tas pats pavyzdys, išgarintas filtratas 506

Tangi-Kharsang gorge, pavyzdyz 506,išgarintas filtratas

Sr

0.20

0.30

0.065

0.057

Ba

0.13

0.32

0.36

0.070

0.019

Cr

0.0017

0.0013

0.0011

trace

Ni

0.0013

0.0015

0.0013

Cu

0.014

0.015

0.010

0.0036

trace

Ti

0.003

trace

V

trace

Mn

0.070

0.30

0.16

0.080

0.003

Na

0.70

2.20

2.00

2.00

Ca

15.00

17.00

0.19

8.30

8.00

Mg

6.50

6.50

7.00

5.50

0.30

Fe

0.10

0.032

0.032

0.018

Co

trace

0.0017

0.0027

Pb

trace

0.026

0.0050

0.0085

0.0021

 

Vietiniai Altajaus gyventojai jau nuo senų laikų įvedė mumijo į tradicinės medicinos praktiką. Šios medžiagos neapdorota forma paimama tiesiai iš kalnų ir išgryninama pasitelkiant kalnų upes. Ji ištirpinama bei paliekama žemoje temperatūroje nusistovėti, kad prieš sijojimą didesnės dalelės pakiltų į viršų. Tada tirpalas yra daug kartų persijojamas per kelis sietus, kad būtų pašalintos smulkesnės dalelės.

Paskutinis procesas yra džiovinimas, kuris šiais laikais dažniausiai atliekamas naudojant šiuolaikines technologijas, kad drėgmė iš mumijo išgaruotų kontroliuojamoje temperatūroje. Priklausomai nuo to, kiek išgarinsite ar sukoncentruosite, galutinis rezultatas bus skystis, derva arba milteliai.

Kiekvienas žmogus pasaulyje turėtų suvartoti bent 90 maistinių medžiagų, kad išliktų nuolat sveikas. Šias 90 maistinių medžiagų sudaro 17 vitaminų, 59 mineralai, 12 aminorūgščių ir 3 riebiųjų rūgštys. Deja, mūsų maisto produktų lentynose esantys perdirbti maisto produktai ir greito maisto restoranai, esantys kiekviename kampe, išeikvoja mūsų organizme visus šiuos būtinus ingredientus. Shilajit sudėtyje yra viena iš svarbiausių sudedamųjų dalių, vadinama fulvine rūgštimi, kuri leidžia mūsų organizmui išlaikyti pastovią pusiausvyrą. Elementai, esantys mumijo (shilajit) sudėtyje, suteikia organizmui galimybę kontroliuoti sveiką gyvenimo būdą, pasitelkiant gamtinius resursus. Mumijo yra pristatomas kaip papildas ir naudojamas tradicinėje liaudies medicinoje įvairioms ligoms gydyti - nuo kaulų lūžių iki impotencijos.

Vienas iš pagrindinių šios medžiagos (shilajit/mumijo) privalumų yra daugelio junginių, tokių kaip aukščiausios kokybės fulvinių mineralų kompleksas, turėjimas: Fulvo rūgštis, huminė rūgštis, cinkas, magnis, kalis, manganas, geležis, kalcis, C60, lizinas, glicinas, tirozinas, argininas, cisteinas, histidinas, metioninas, leucinas, prolinas.

Mumijo taip pat turi daugiau nei 80 įvairių mineralų, kurie palaiko sveiką imuninę sistemą ir organizmo pusiausvyrą, o taip pat ir antioksidantų fitokompleksą, kuris palaiko jūsų organizmą iki ląstelių lygmens, pasitelkiant ląstelių regeneracinius procesus bei senesnių ląstelių valdymą.

Mumijo yra žinomas kaip “silpnumo naikintojas”, nes kitas jo pagrindinis komponentas DBP (dibenzo alfa pironai) dar žinomas „Energizer Bunny komponento” pavadinimu . DBP dėka shilajit palaiko organizme gilią rejuvenaciją (ląstelių atjaunėjimą) bei energijos gamybą. Vieno tyrimo metu dalyviai 15 dienų kasdien vartojo tik po 200 mg shilajit ir buvo pastebėtą, jog energija kraujyje PO intensyvaus fizinio krūvio išliko tokia pati kaip ir PRIEŠ pradedant treniruotę. Tytimo dalyviai galėjo tiesiog „tęsti, tęsti ir tęsti .....“.

Kiti naujausi tyrimai rodo, kad shilajit tiekia energiją ir maistines medžiagas į ląsteles stulbinamais kiekiais. Vieno tyrimo metu pelės turėjo atlikti energingijos reikalaujančius pratimus ir jų energijos sąnaudos buvo išmatuotos tiek pasitelkiant shilajit, tiek ir be jo. Tos grupės, kuriai nebuvo duotas shilajit, energija išseko du kartus greičiau!

* https://www.researchgate.net/publication/285677504_Shilajit_dibenzo-a-pyrones_Mitochondria_targeted_antioxidants

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/

GALIMA MUMIJO (SHILAJIT) NAUDA:

1. Skatina smegenų funkcionalumą

Daugybė junginių, esančių šiladžite, gali būti naudingi smegenų funkcionavimui ir netgi padėti gydyti Alzheimerio ligą.

Tarptautiniame Alzheimerio ligos žurnale* atliktame tyrime pažymėta, kad shilajit tradiciškai naudojamas ilgaamžiškumui ir senėjimui sulėtinti. Jame esantys junginiai gali padėti kontroliuoti pažinimo sutrikimus, tokius kaip Alzheimerio liga.

Mokslininkai tiki, kad mumijo (shilajit) turi įtakos kognityvinių (pažinimo) sutrikimų prevencijai, tačiau tam reikia atlikti daugiau tyrimų.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/

2. Senėjimo stabdymas

Viename tyrime* pažymėta, kad fulvo rūgštis, viena iš pagrindinių shilajit (mumijo) junginių, veikia kaip antioksidantas ** ir priešuždegiminis junginys. Taigi, jis gali padėti sumažinti laisvuosius radikalus ir ląstelių pažeidimus organizme, kurie yra du pagrindiniai senėjimo veiksniai.

Kasdienis shilajit papildo vartojimas kai kuriems žmonėms gali prisidėti prie bendro gyvybingumo ir senėjimo proceso sulėtinimo.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/

** https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506.php

3. Anemija

Anemija išsivysto, kai kraujyje nepakanka sveikų ląstelių ar hemoglobino. Yra daug anemijos priežasčių, įskaitant geležies trūkumą.

Geležies stokos anemija organizme gali sukelti daugybę simptomų, įskaitant:

  • nereguliarų širdies plakimą

  • nuovargį ir silpnumį

  • šaltas rankas ir kojas

  • galvos skausmą

Mumijo sudėtyje yra daug humino rūgšties ir geležies, kurie gali būti naudingi gydant geležies stokos anemiją. Tačiau prieš vartojant papildus, svarbu pasitarti su gydytoju gydytoju.

4. Antivirusinis

Platus mineralų ir junginių, esančių šiladžite, asortimentas taip pat gali padėti kovoti su virusais. Viename atliktame tyrime buvo pažymėta*, kad shilajit izoliuotoje aplinkoje gali kovoti ir sunaikinti daugybę skirtingų virusų, įskaitant kai kuriuos herpeso virusus.

Mokslininkai komentavo, kad nors tai ir atrodo veiksminga, norint patvirtinti šiuos teiginius, reikia atlikti daugiau tyrimų su gyvais subjektais.

* https://iris.unito.it/retrieve/handle/2318/1521394/38005/Paper%20post%20print.pdf

5. Lėtinis nuovargis

2012 m. atliktame tyrime*, paskelbtame žurnale „Journal of Ethnopharmacology“, nustatyta, kad šiladžitas padėjo sumažinti tiriamųjų pacientų lėtinio nuovargio sindromo simptomus.

Mokslininkai pažymėjo, kad shilajit gali padėti pagerinti kūno ląstelių funkcijas, o tai reiškia, kad jis gali sumažinti nuovargį pačios problemos ištakose bei natūraliai padidinti energijos lygį.

* http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874112003893?

6. Altitudės (aukštų kalnų) liga

Vienas iš tradicinių praktikų teiginių yra tas, kad shilajit gali padėti palengvinti altitudės ligą. Slėgio pokyčiai dideliame aukštyje gali labai paveikti kai kuriuos žmones. Aukščio ligos simptomai svyruoja nuo kūno skausmo ir nuovargio iki plaučių užgulimo ir mažo deguonies kiekio smegenyse.

Mumijo yra sudėtinga medžiaga, kurioje yra daugiau nei 80 skirtingų mineralų, taip pat fulvo ir humino rūgšties. Dėl šio plataus naudingų komponentų spektro, manoma, kad shilajit padeda sumažinti daugelį altitudės (aukščio) ligos simptomų.

Shilajit (mumijo) gali padėti pagerinti smegenų kognityvinius procesus, sustiprinti imuninę sistemą ir sumažinti uždegimą – o visa tai gali palengvinti aukščio ligos simptomus.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882837/

8. Sveika širdis

Shilajit taip pat gali apsaugoti širdį ir pagerinti širdies sveikatą. Neseniai atliktame tyrime* su žiurkėmis buvo pastebėtas apsauginis shilajit poveikis širdžiai.

Gyvūnai, kurie buvo gydomi shilajit prieš turėdami širdies traumą, turėjo mažiau žalos širdžiai nei tie, kuriems nebuvo skiriamas shilajit.

Svarbu pažymėti, kad shilajit kai kuriais atvejais gali sumažinti kraujospūdį ir jo nevertėtų vartoti tiems, kurie serga aktyvia širdies liga.

* https://link.springer.com/article/10.1007/s12012-014-9245-3

9. Nutukimas

Nešiojant papildomą svorį gali pavargti raumenys ir sukilti kaulų stresas. „Journal of Medicinal Food“ atliktame tyrime* pažymėta, kad nutukę žmonės, vartoję geriamąjį išgryninto šilajito priedą, geriau reagavo į pratimus nei tie, kurie jo nevartojo.

Mokslininkai pastebėjo, kad šiladžitas tarsi suaktyvina organizmo genus, kurie padėda skeletiniams raumenims greitai prisitaikyti naujai treniruotei. Tai gali reikšti mažesnį nuovargį ir, laikui bėgant, daugiau jėgų.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4948208/

10. Vyrų vaisingumas ir testosteronas

Shilajit taip pat buvo tiriamas siekiant padidinti vyrų vaisingumą. Buvo atliktas tyrimas, kur 60 nevaisingų vyrų turejo vartoti shilajit du kartus per dieną 90 dienų laikotarpyje.

Pasibaigus bandymo laikotarpiui, beveik pusei vyrų, baigusių gydymą, padidėjo bendras spermatozoidų skaičius ir spermatozoidų judrumas, kitaip tariant, kiek ir kaip gerai spermatozoidai juda link kiaušinėlio, kas yra vyrų vaisingumo veiksniai,

Kitame tyrime ** buvo nagrinėjamas shilajit gebėjimas padidinti sveikiems savanoriams testosterono kiekį. Vyrams nuo 45 iki 55 metų buvo skiriamas shilajit vartoti 90 dienų. Šio laikotarpio pabaigoje mokslininkai pastebėjo reikšmingą bendro testosterono lygio padidėjimą.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20078516/

** http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/and.12482/full

11. Menstruacijų reguliavimas:

Shilajit padeda normalizuoti įvairių hormonų, ypač moterų reprodukcinių hormonų kiekį organizme. Šie reprodukciniai hormonai, tokie kaip estrogenas ir progesteronas, reguliuoja menstruacinį ciklą. Taigi, subalansavus šiuos hormonus, shilajit (mumijo) gali padėti moterims mėnesines turėti reguliariais periodais. Shilajit vartojimas taip pat gali padėti sumažinti menstruacijų skausmą ir mėšlungį.

12. Energijos lygio didinimas:

Daugelis žmonių mano, kad nuovargis po labai ilgos darbo dienos yra natūralus. Žmonės turi ne tik praleisti dieną dirbdami, bet ir grįžti namo, o tada dar pasirūpinti savo šeima ar atlikti kitus papildomus darbus. Dėl papildomų pareigų ir streso žmogus gali greičiau pajusti nuovargį. Shilajit yra puikus priedas, padedantis padidinti energijos lygį ir įgauti kofidencialumo, kad susidoroti su savo kasdieniais darbais bus ženkliai lengviau. Taip yra todėl, kad shilajit skatina ląstelių mitochondrijų funkciją. Čia kuriama jūsų organizmo energija. Papildomas energijos padidėjimas gali padėti pagerinti jūsų darbo kokybę bei požiūrį į jį visai dienai.

13. Alzheimerio ligos ir kitų pažinimo problemų prevencija:

Ar žinojote, kad 1 iš 6 vyresnėms nei 60 metų moterims yra tikimybė susirgti Alzheimerio liga? Kita vertus, vyrai, vyresni nei 60 metų, turi tą pačią tikimybę santykiu 1 iš 11. Moterys yra labiau linkusios į šią pavojingą ligą, o tyrimai taip pat parodė, kad vyresnėms nei 60 metų moterims dvigubai didesnė tikimybė susirgti Alzheimerio liga nei krūties vėžiui!

Shilajit yra puiki substancija, skirta apsaugoti smegenų kognityvines funkcijas. Fulvo rūgštis, esanti shilajit, veikia kaip stiprus antioksidantas, neleidžiantis kauptis tam tikriems baltymams (Tau baltymui) smegenyse, kurie pažeisti smegenų ląsteles. Jis taip pat padeda apsaugoti bei maitina smegenų neuronus. Daugelis tyrimų parodė, kad shilajit gali būti veiksmingas tam tikrų kognityvinių (pažinimo) sutrikimų, tokių kaip Alzheimerio liga ir demencija, prevencijai ir gydymui.

14. Stiprina imunitetą:

Shilajit padeda stiprinti jūsų organizmo imunitetą ir apsaugotis nuo įvairių bakterinių ir virusinių infekcijų. Stipri imuninė sistema yra labai svarbi bendrai sveikatai.

15. Skatina kaulų augimą:

Moterims estrogeno trūkumas menopauzės metu ir po jo sumažina kalcio absorbciją ir padidina kaulų rezorbciją. Dėl to kaulai tampa ploni, trapūs ir silpni. Shilajit taip pat gali turėti teigiamą poveikį kaulų sveikatai. Jame yra daug kalcio, be to jis pagerina organizmo gebėjimą įsisavinti kalcį iš kitų maisto šaltinių. Dėl to shilajit gali padėti išvengti tokių ligų kaip osteoporozė ir išlaikyti kaulus sveikus ir stiprius. Taip pat shilajit padeda greičiau sugyti kaulams po lūžių bei traumų, todėl yra itin mėgstamas profesionalių sportininkų.

16. Skatina bei palaiko sveiką oda:

Shilajit padeda išlaikyti odą stangresne, mažina raukšles ir skatina odos atsinaujinimą. Kadangi jame yra daug fulvo rūgšties, kuri padeda įsisavinti būtinas maistines medžiagas iš maisto, o tai savo ruožtu maitina jūsų odą. Shilajit apsaugo nuo senėjimo procesų, nes pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir slopina ląstelių pažeidimus dėl laisvųjų radikalų.

17. Mažina uždegimą:

Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad shilajit padeda sumažinti uždegimą. Jis padeda užkirsti kelią sunkioms ligoms, susijusioms su lėtiniu uždegimu, pvz. kolitas ir skrandžio opa, bei padeda jas gydyti. Su uždegimo simptomais, tokiais kaip skausmas, paraudimas ir karštis, galima kovoti naudojant shilajit.

 

Kita mumijo nauda:

 

  • Skatina energiją

  • Skatina atmintį ir smegenų veiklą

  • Gerina nuotaiką

  • Padeda įsisavinti maistines medžiagas

  • Sustiprina kitų maistinių medžiagų poveikį bei veiksmingumą

  • Skatina kognityvinę smegenų veiklą

  • Padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje

  • Detoksikuoja kraują ir kūną

  • Prisotina organizmą deguonimi bei padeda natūraliai organizmui reaguoti į antioksidantus

  • Shilajit lėtina senėjimo procesą

  • Tarnauja kaip natūralus antioksidantas

  • Skatina greitesnį kaulų lūžių gyjimą beidaro juos tvirtesniais

  • Sukelia vyrams tostesterono kiekį bei padeda kovoti su nevaisingumu

  • Palengvina moterims mensturacijų simptomus

 

Mumijo naudingas žmonėms, sergantiems:

 

  • Stresu

  • Diabetu

  • Artritu

  • Nutukimu

  • Alzheimerio liga

  • Urogenitaliniais sutrikimais

  • Gelta

  • Virškinimo sutrikimais

  • Epilepsija

  • Nervų sutrikimais

  • Anemija

  • Bronchitu

  • Hemorojumi

  • Inkstų akmenimis

  • Edema

  • Astma

  • Skydliaukės funkcijos sutrikimas

  • bei daugiau

Yra dvi klaidingos nuomonės, kurių reikia saugotis:

1. Ozokeritas, bitumas arba mineralinis vaškas

Shilajit (mumijo) nėra nei bitumo, nei mineralinės dervos, nei žemės, nei mineralinio vaško forma, taip pat nėra mineralinė uoliena, žinoma kaip ozokeritas. Skirtingai nuo visų šių natūralių produktų, shilajit nėra iš naftos pagamintas ar išgautas produktas, o jo mineralinė sudėtis jokiu būdu nėra ta pati. Shilajit taip pat turi daug kitų organinių ir augalinių junginių, tokių kaip vitaminai, augaliniai polifenoliai ir kt.

2. Brakshun, baltasis Altajaus shilajit arba karpura shilajit

Kai žmonės pirmą kartą išbandė shilajit, šis terminas buvo priskirtas įvairioms medžiagoms, kurios buvo ir vis dar yra naudojamos liaudies medicinos priemonėse, tačiau ne visos jos yra pageidautinos!

Viena iš tokių medžiagų yra brakshun (brakšun), pagaminta iš suakmenėjusių gyvūnų mėšlo. Indai taip pat turi Brakshun pavadinimą, priskiriamą prie kito shilajit tipo, dar žinomo kaip Karpura shilajit. Brakshun yra baltos arba gelsvai balkšvos spalvos, subręsta tik per 50–75 metus ir dažniausiai parduodamas kaip „Baltasis Altajaus Shilajit'as (mumijo)“. Nors ši medžiaga ir gali turėti terapeutinės naudos, ji nėra ta pati kaip shilajit ar mumijo ir niekada neturėtų būti painiojama su tikruoju shilajit.

Lab:Nature sukūrė unikalią synergetinių papildų liniją su išgrynintu aukščiausios kokybės sertifikuotu shilajit (mumijo), surinktu dideliame aukštyje Sibiro Altajaus kalnuose netoli sienos su Mongolija.

Oralinis shilajit (mumijo) purškalas yra viena efektyviausių farmacijos administravimo technologijų, kurioje papildai ir vitaminai gali būti išpurškiami po liežuviu, o tai savo ruožtu palengvina jo sklaidą į kapiliarų tinklą ir dažnai veikia greičiau nei kiti geriamieji vaistai bei turi geresnį biologinį prieinamumą, kas sukuria geresnį terapinį aktyvumą. Patogi pakuotė leidžia priedą nešiotis rankinėje ir užima mažai vietos. Natūralus aviečių prieskonis sušvelnina specifinį shilajit skonį, kuris yra ne kiekvienam priimtinas.

MUMMIMAX Pro“, dar vadinamas “visų silpnumų žudiku”, yra unikali synergetinė formulė, skirta sportininkams ar visiems žmonėms, propaguojantiems aktyvų gyvenimo būdą ir norintiems išlaikyti ar pakelti savo energijos lygį, ištvėrmę, jėgą, kognityvinius gebėjimus bei sutrumpinti organizmo atsigavimo laikotarpį po sunkaus fizinio ar protinio krūvio. Tyrimai parodė, kad vartojant Mummimax Pro energijos lygis po trenituotės pas daugelį sportininkų išliko maždaug toks pat kaip ir prieš ją.

MUMMIMAX Age“- kalogeno peptidai, shilajit ir kofermentas Q10, veikdami synergetiškai bei sąveikaudami harmoniškai tarpusavyje, sukuria efektą, kuris slopina intensyviai destruktyvų (naikinamąjį) ciklą ir, kaip manoma, yra viena iš pagrindinių senėjimo priežasčių. Be to, ši formuluotė taip pat turi ir regeneratyvinių (atstatomųjų) sąvybiu. Naujausi tyrimai parodė, kad papildomai vartojant shilajit ir CoQ10 derinį blokuojamas mitochondrijų senėjimas, skatinama ląstelių energijos gamybą širdyje, smegenyse ir raumenų audiniuose , o taip pat pagerina širdies ir kraujagyslių veiklą bei veikia kaip antioksidantas. Kalogeno peptidai, esantys papilde, maitina bei drėkina odą, daro ją stangresne bei jaunai atrodančia.